Het Kommiezenpad is een 18 kilometer lang wandelpad en een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Winterswijk en Südlohn. Het voert je over oude smokkelpaden aan weerszijden van de grens. Het pad is opgedeeld in vier wandelafstanden die variëren van bijna vijf tot ruim twaalf kilometer. Het pad is in principe een wandelpad, maar verschillende delen kun je ook als fietser, ruiter of koetsier afleggen.

In grote lijnen volg je een oude grens. In 1765 werd de officiële scheidslijn tussen het bisdom Münster en Gelderland vastgelegd in Burlo, een nabijgelegen Duits dorpje. Het jaar na de Conventie van Burlo zijn 186 grenspalen in dit gebied geplaatst. Hoewel veel van deze oude markeringen zijn verdwenen, komt je er als wandelaar regelmatig één tegen. Bijzonder is dat de grens in dit gebied al eeuwen stabiel is. Het landschap waar je doorheen wandelt, bestond eeuwenlang uit onaantrekkelijke en moeilijk toegankelijke veen-, moeras- en heidegebieden die als een natuurlijke grens fungeerden.

De hoofdwandelroute loopt tussen de St. Vitus-steen en Klooster Burlo en er zijn ook vier rondwandelingen. Je kunt op elk gewenst traject beginnen, want de paden zijn in beide richtingen met bordjes aangegeven. Route 3 is 10,5 km en brengt je van Oeding naar Winterswijk en terug. Je komt langs het riviertje de Boven Slinge - nooit bevaarbaar geweest, maar wel belangrijk voor de ontwikkeling van deze grensregio. Je komt ook langs het voormalige grenskantoor Kotten, dat in 1995 is opgeheven.

In het buurtschap Kotten kom je voorbij de Italiaanse Meertjes - zogenaamde leemputten die zijn ontstaan door de steenfabricage. Niet ver van de leemputten – vlakbij de grens - lag een kleine boerderij. Voor vele ‘grensgangers’ een ideale plek, om te wachten tot de kust veilig was en zij hun zwaarbelaste smokkelwaar veilig over de grens konden brengen. In 1934 werd in de kleine boerderij een café ingericht en kreeg het de naam Italiaanse Meren – omdat het azuurblauwe kleur van het water de bezoekers deed denken aan de meren in Italië.

Meer informatie: wandelbeeld.nl/wandelroute-kommiezenpad-winterswijk/